Közkívánatra: az elefánt, mint szimbólum

2020.06.25

Többen kértétek az elefántot: nézzük meg akkor mit jelenthet, mutathat számunkra szimbolikusan?

Az elefánt a hatalom és státusz szimbóluma, Ázsia területén gyakran királyi méltóságokat szállított. Ha megnézzük az agyarát, annak segítségével bármilyen akadályt képes elhárítani, egyetlen ellensége van: az ember. Robosztus termetével stabilitást sugall. A csoportjuk minden tagját, szeretteiket utolsó lehelletükig megvédik, az emberekhez hasonlóan képesek nagyfokú empátiára, és megélik pl. a gyászt, bánatot is. Bölcsesség szimbóluma is. Ha megfigyeljük nagy füleit, utalhat arra, hogy milyen fontos az odafigyelés, mások meghallgatása, megértése. Türelmes, méltóságteljes, hosszú életet is mutat, békeszeretet, önuralom is van benne, segítőkész, alapjában véve szelíd, azonban szeretteit mindenkor megvédi, jó közösségi érzéke van, bátor, erős állat. Jámborság, higgadtság is jellemzi. Mindazok, akik nagyon szeretik az elefántokat, netán gyűjtik az elefántos relikviákat, gyakran magukra ismerhetnek ezen jellemzők mentén. A különböző elefántos tárgyak gazdagságot és biztonságot, stabilitást fejezhetnek ki, pl. ott vannak a Ganésha szobrok/képek, melyekkel a gazdagságot "hívhatjuk be". Ezek nagyon népszerűek az európaiak körében is, hazánkban is sokszor látni őket, illetve egyéb elefánt-figurákat a különböző boltokban. Szerencsét is hozhatnak, mivel sok kultúrában a hiedelem szerint az elefánt jó szerencsét jelent/szerencsét hozó állat.

A legismertebb elefántfejű istenség a népszerű indiai Ganésha, aki a gazdagság jelképe, és emellett, csakúgy, mint az elefánt: az akadályok elhárítója is. Ezenkívül az új kezdeteknek, üzleti vállalkozásoknak/sikereknek a támogatója. A legenda szerint Buddha is egy fehér elefánttól fogant az anyja méhében, illetve a fehér elefánt királyi uralom ritka jelképe is. A fehér (albínó) állatok egyébként is a ritkaságot, különlegességet jelentik. Kínában és Afrikában is népszerű állat, a fizikai és mentális erőt testesítik meg. A felfelé mutató ormánnyal rendelkező elefánt energiát, (élet)erőt sugároz, míg a lefelé mutató ormányú nyugodtságot. Az elefántoknál láthatjuk, hogy milyen nagy nyugalommal, (külső és) belső stabilitásukat megőrízve képesek könnyedén legyőzni, elhárítani az előttük lévő akadályokat. Milyen jó lenne, ha mi, emberek is bármilyen nehézség, probléma esetén tudnánk ugyanígy cselekedni! és nem billennénk ki, a középpontunkban tudnánk maradni, ha valamilyen nehézség ér bennünket, és ebből a nyugalmi állapotból tudnánk (azonnal) reagálni a dolgokra! Persze ez nem mindig mindenkinek sikerül, de aki képes megőrizni minden helyzetben, vagy legalábbis a legtöbb helyzetben a higgadtságát, az azt gondolom, mindenek felett áll. Ez a valódi erő. Aki képes a tartós nyugalmi állapotot, érzelmi stabilitást elérni és hosszú távon fenntartani, az már rengeteget tett önmagáért: a lelki békéjéért, életéért, egészségi állapotárért, illetve a környezetéért is. Különböző technikák vannak ennek a megtanulására, pl. jóga, csikung, meditáció... és sok egyéb. A jó hír, hogy mindez gyakorlással elérhető, fejleszthető. (És a segítő beszélgetés is sokat segíthet) De akkor sem kell elszomorodni, ha ez még nem sikerül, a lényeg, hogy igyekezzünk fejlődni, önmagunk legjobb verziójává válni, hogy az életünkben felmerülő akadályokat könnyedebben tudjuk kezelni, és jól, békében tudjuk érezni magunkat életünk során. És érdemes odafigyelni arra is, hogy amennyiben lehetséges, a konfliktuskezelés már nyugodt lelkiállapotban és ne hirtelen felindultságból, haragból történjen. Persze nem minden csak rajtunk múlik, de ilyen állapotban sokkal több eséllyel lehet jól/jobban rendezni a problémás helyzeteket.

Az elefántok még abban is mutathatnak nekünk utat, hogy ők látható módon fejezik ki az érzéseiket, mind az örömüket, mind a bánatukat, és ezt nekünk, embereknek sem kellene elfojtani. Pont nemrég találtam egy jó idézetet, ami ide kapcsolódhat: "Légy aki vagy, és mondd ki, amit érzel, mert akit ez zavar, az nem számít, és aki számít, azt nem zavarja!"- (Taitosz: A szív törvénye )"  Visszatérve az elefántra, ha megnézzük negatív értelemben: gondoljunk csak arra a kifejezésre, hogy "olyan, mint elefánt a porcelánboltban" - esetlenséget fejezhet ki. Ezenkívül nem felejt semmit, haragtartó, no és ha feldühödik, jajj mindenkinek és mindennek, ami/aki az útjába kerül. Az előbb írtam arról, hogy milyen szép példát mutathat nekünk az elefánt, ahogyan képes nagy lelki nyugalommal elhárítani az előtte lévő akadályokat, azonban ritkán vele is előfordul, hogy éktelen haragra gerjed. Ez megmutathatja azonban, ha az emberi viselkedésre vonatkozóan ezt lelki szempontból nézzük, hogy hova vezethet a hirtelen éktelen kontrollálatlan harag. Az biztos, hogy nem jó azonnal dühből cselekedni, érdemes előbb átgondolni az adott dolgot és megnyugodva törekedni a megoldásra, megbeszélésre, és nem meggondolatlanul törni-zúzni, akár szavakkal nekirontani a másiknak. Ezzel sok kárt okozhatunk minden értelemben. Érdemes a bennünk lévő agressziót, haragot építő erővé, energiává formálni a romboló helyett. Nyilván fontos, hogy kiálljunk magunkért, azonban az nem mindegy, hogy milyen formában tesszük ezt. Az meg mindenki számára ismert, hogy - önmagunk érdekében is - milyen fontos dolog a megbocsátás, hiszen a haragunkkal önmagunknak ártunk a legtöbbet. Ahogyan szép magyar nyelvünk is kifejezi: a gyűlölet minket öl meg, ld.: gyűl-ölet (és szer-etet <3 ), és ez sajnos így van nemcsak lelki, hanem testi értelemben is (ld. pl. meg nem bocsátásból fakadó megbetegedések). 

Ezenkívül az elefánt esetlenséget, lustaságot, sőt falánkságot (vastag gallyakat és leveleket tép le és eszik, ezenkívül a gyümölcsök nagy kedvelője, órákat tud ezzel elbíbelődni, állítólag napi 16 órát töltenek evéssel) is szimbolizálhat.

Sok népszerű elefánt figurát találhatunk a mesékben, különböző történetekben, pl. Kíváncsi Fáncsi, Dumbo (Walt Disney), a Babar mesesorozat, Dzsungel könyve: Háti elefánt, vagy akár a Gyűrűk Urában lévő olifántok, melyek az átlagos elefántoknál nagyobbak, és akiket a karthágói harci elefántokhoz hasonlóan harcra idomítanak. Mindenesetre ha az elefántok jó és rossz tulajdonságait mérlegre tennénk, a jókból több van, míg a rosszak ritkább esetekben jönnek náluk elő, már ez is figyelemre méltó, mint ahogyan - több más jó tulajdonságuk mellett- az is, hogy amikor egyiküknél valamilyen okból kifolyólag aggodalom jelei mutatkoznak, a többiek ott vannak mellette, támogatják őt és különféle módon (hangok, testi érintkezés) kimutatják felé az együttérzésüket. Ez a fajta érzelmi és szociális támogatás az emberi kapcsolataink kezelésére is jó példával szolgálhat. Figyeljünk oda egymásra, szeretteinkre! És persze önmagunkra is. Hiszen akkor tudunk a legjobban segíteni, ha mi magunk is rendben vagyunk, és van miből adnunk. Mindenesetre a szeretetteljes emberi kapcsolataink a mi életünket is teljesebbé teszik. 

Írta: Muskovits Krisztina