Állatszimbólumok: Mit tanítanak nekünk a macskák?

2021.04.30

"Szabad vagyok és független. Követem a lelkem útját"


A kutyák mellett a macskák a legkedveltebb háziállatok. Számos mitológiában, kultúrában megtalálhatóak, különféle szerepeket/hiedelmeket/jelentéseket társítanak hozzájuk. 

Sok ősi vallás a macskákat felemelkedett lelkeknek tekinti, s nemcsak az emberek társaiként, hanem olykor vezetőiként is megjelennek. Macskákról ismerjük a mondást, hogy "kilenc életük van", vagy hogy "hatodik/hetedik érzékkel rendelkeznek". Számos hiedelem szerint képesek az elhunyt lelkek észlelésére, spirituálisan érzékeny állatok, és sok babona is kapcsolódik a lényükhöz: pl. ha fekete macska halad el előtted, az szerencsétlenséget okoz, vagy a balszerencse megelőzhető, ha megragadjuk a hajunkat, amikor egy fekete macskát látunk. A népi gyógyászatban a betegségek ellen is védenek, bizonyos területeken, pl. Oroszországban gyógyító képességet is kötöttek/kötnek hozzájuk/vagy egyes testrészeikhez, de akár jóslásban (férjhez menjen-e a lány vagy sem? - eldönti a macska szőre), időjóslásban is segíthette gazdáit (pl. ha a cica a kályhához ül, hideg idő várható). A magyar folklórban is mágikus erőt társítanak hozzá (pl. halált jósol, ha Karácsonykor vagy Újév éjjelén nyávog). Több film és történet szereplői ők is (Macskafogó 1,2; Macskák- musical, Csizmás kandúr, Sicc - a teljesség igénye nélkül)

Háziasításának első emlékeit, bizonyítékait Egyiptomhoz kötik. Már a régi időkben is szerették a macskákat, akik segítettek az egér - és patkánypopuláció ritkításában, ezenkívül a kígyókat is elpusztították. Éppen ezért jól is tartották őket. Legismertebb istenség az ókori egyiptomi Bastet istennő, akit macskafejjel, sőt, gyakran macskaként ábrázoltak. A macskákat az ő szent állataiként tisztelték. Bastet a szerelem, a nőiség, a szexualitás és a boldogság istennője, a gyerekre vágyó nők segítője. Illetve- mintegy földöntúli gyógyító erő megtestesüléseként - különböző kenőcsök, illatszerek, védőolajok használatát is kötik a nevéhez. Az Ókori Egyiptomban előfordult, hogy a templomok védelmezését is a macskák látták el, ugyanis a hiedelem szerint nagyon érzékenyek a szellemvilágra. Az, hogy az egyiptomi kultúrában nagy  becsben tartották őket, bizonyítja a temérdek megmaradt múmia-maradvány is.

A skandináv mitológiában Freya - aki szintén a szerelem, szexualitás, termékenység istennője volt - kedvenc állatai voltak, szekerét is gyakran macskák húzták (Trégull és Bygull). Távol-Keleten a jó szerencse és gazdagság szimbóluma. Kínában a démonok, ártó szellemek ellensége. A görögöknél Artemiszhoz (vadászat istennője) és Hekatéhoz (alvilág, varázslás istennője) kötik, a rómaiaknál Dianához. A kelta mitológiában is megjelenik a "tündérmacska": Cait Sidhe. Őket többnyire félelmetesnek ábrázolták, de áldást is hozhattak. A muzulmán kultúrában szintén megbecsülték őket, mivel egyikük megmentette Mohamedet egy kígyótól, illetve Mohamed macskaszeretetéről több történet is fennmaradt. Törökországban mind a mai napig szeretik a cicákat, sokan élnek közülük az utcán, ahol a lakók szeretettel gondoskodnak róluk.

Azonban nem mindenhol  szerették őket. Bár előfordult, hogy a Középkorban pl. a ritka, értékes macskafajok a nemesek társállataiként éltek, később elterjedt a keresztény egyház által, hogy a macskák a sátán képmásai, boszorkányok, mágusok állatai/ a gonosz megtestesülései. (boszorkányok is vehettek fel macska alakot). 1484-ben Ince pápa egyenesen pogány állatoknak kiáltotta ki őket. Üldöztetésüknek köszönhetően szaporodhatott el a patkánypopuláció, mely később olyan járványok kialakulásához vezetett, mint például a fekete halál: a pestis. Európai folklórban megjelent, hogy a gonosz macska gyerekekből szívja ki a lelket, illetve Halloweenkor is előszeretettel felsorakoztatják a fekete macskát a "szörnyek közé", kapcsolatba hozzák őket a Túlvilággal. A buddhizmusban átkozottnak tartják, állítólag, mert egyedül ő nem sírt Buddha halálakor. Szóval mint minden állatnak, nekik is megvannak a maguk negatív és pozitív oldalai, megjelenési formái.

Nézzük hát a szimbolikus jelentését, hogy mit taníthatnak nekünk a macskák?

Titokzatosság, az élet-halál ismerete, jól mozog a köztes világban, ezenkívül független, a szabadság megtestesítője - akár egyedül, akár kolóniában is -, hiszen ki ne tapasztalta volna otthon, hogy a cicája egy "kiskirály" vagy "körberajongott dáma"? :) azt csinál, amit ő szeretne. Önbizalomra tanít minket, arra, hogy merjünk függetlenek, önmagunkhoz hűnek lenni, maradni.

Szánunk-e elég időt magunkra? Tudunk-e lazítani? Egy macska képes élvezni az életet - ezt nekünk sem árt jó értelemben - tudja könnyedén venni a dolgokat, és mindig eléri, amit szeretne, amire szüksége van. (Ez a kitartásunk növelésére is buzdíthat minket) Úgy viselkedik, ahogyan épp kedve tartja, lehet vadóc, de lehet simulékony, kedves is. Megengedi magának, hogy úgy érezze magát, ahogy, nem fojtja el az érzéseit. 

Magában hordozza a női princípiumokat, mint pl. a hízelkedés, csábítás, simulékonyság, szexualitás, kecsesség, tartás, gondoskodás, öngondoskodás. Ezek pozitív módon való megélése sokat adhat egy párkapcsolathoz, illetve önmagunk kiteljesedéséhez. Fedezzük fel, éljük meg a bennünk rejlő szexualitást, női  minőséget, miközben legyen meg a kellő önbizalmunk és önszeretetünk is. És van, amikor egy kis játékos titokzatosság sem árt, pl. erotikában, párkapcsolatban. Nem árt, ha tudunk időnként megújulni, a párunk számára is újat mutatni, új dolgokat kipróbálni, különben hamar ellaposodhat, unalmassá válhat az együttélés, azonban nem kell, hogy ez így történjen. És ha már női minőségeknél tartunk, a macska az anyaság, termékenység szimbóluma is. A gyerekek is sokszor szeretik a cicákat, mert jó hozzájuk bújni/vagy ha ő bújik hozzájuk, puhák, melengető érzést közvetítenek, és hát felnőtteknél is sokan saját gyerekükként tekintenek kedvenceikre.

"Talpra esik, mint a macska" - legyünk talpraesettek, találjuk fel magunkat minden élethelyzetben. "Kerülgeti, mint macska a forró kását" - ne kerülgessük a "forró kását", hanem merjünk új dolgokba belefogni,  persze az óvatosság nem árt. "Szemes, mint a macska" - legyünk éles eszűek. 

A macskáknak nagyon jó az érzékelő képessége, intuíciója. Megjeleníti a saját magunkba, a saját útunk követésébe vetett hitet, illetve, hogy hallgassunk és bízzunk meg az ösztöneinkben. Érezzük meg, mikor kell ébernek lennünk, mikor nyugodtnak, mikor kell cselekednünk, mikor nem. Álljunk ki magunkért és védjük meg a szabadságunkat, tartsuk szem előtt a saját érdekünket is. Még azt is mutathatja nekünk, hogy vegyük észre a számunkra ártó embereket/helyzeteket és tisztítsuk meg terünket az energiavámpíroktól, őrizzük meg életerőnket, számoljuk fel függőségeinket!

Negatív kontextusban lehet egy macska kiszámíthatatlan, öntörvényű , egocentrikus, türelmetlen, érdektelen, túlzottan kényelmes/elkényelmesedő, (be)hízelkedő, rávilágíthat a szabadság korlátozására, kifejezhet még bujaságot, energiarablást, mágikus vagy egyéb más rosszindulatú támadást, bosszúállást, félrevezetést, és csábítást negatív értelemben is.


írta: Muskovits Krisztina