"A szépség attól a perctől létezik, amikor eldöntötted, hogy önmagad leszel"

2020.09.09

Frappáns idézeteket olvastam már Coco Chaneltől, a francia Chanel divatház alapítójától. Ez az egyik kedvencem: "A szépség attól a perctől létezik, amikor eldöntötted, hogy önmagad leszel" - ennél jobban megfogalmazni sem lehet ;) Mert mi a vonzó? Ha békében élünk önmagunkkal - ezáltal a világgal (világunkkal) is. Ami benn, az kinn. A kisugárzás a döntő. Ha belül harmóniában vagy, ezt sugárzod kifelé is. A külső ízlés emberenként  és koronként változhat, nem érdemes kizárólag mások, netán a média általi sugallatok alapján megválasztani az önmagunkról alkotott képet; megfelelni mindenkinek, ideáloknak pedig úgysem lehet. Bár sokan próbálják ezt elérni (pl. újra és újra plasztikai és egyéb szépészeti beavatkozásokkal), valójában a legfontosabb, hogy milyen gondolatok vannak a fejedben? Mert minden fejben dől el. Hiába változtatja meg valaki magát folyton kívülről, ha nincs meg benne az önelfogadás és önszeretet - akkor sosem lesz elégedett azzal, amit lát, amikor a tükörbe néz.

Az a legőszintébb, ha önmagunk vagyunk, önmagunkat adjuk - és ez természetesen a külsőben, öltözködésben is megnyilvánulhat, nem csak a viselkedésünkben. Akik így szeretnek és fogadnak el minket, bízhatunk benne, hogy magunk miatt szeretnek és nem érdekből teszik ezt, illetve nem kell folyamatosan szerepet játszanunk. Persze, veszünk fel szerepeket, pl. máshogy viselkedhetünk a munkahelyünkön, idegenekkel, barátainkkal vagy otthon. De aki őszinte magához és megengedi, hogy a benne lévő fény és szépség kibontakozzon, dolgozik ezen - övé a boldog élet kulcsa. És tud ön-azonos lenni munkában és magánéletben is.

Lehet valaki gyönyörű, ha nincs önbizalma, de lehet valaki önbizalommal teli, ha arrogáns mellette, vagy nem tud mosolyogni, másokhoz kedvesen szólni. Keressük meg hát a bennünk lévő jó tulajdonságokat és azokat erősítsük. A gyengeségeinket meg használjuk ki fejlődésünk érdekében: mindenen lehet változtatni, jobbítani, mindez csak elhatározás, akarás - no és persze cselekvés ;) - kérdése. Nem csodálatos, amikor valaki eléri a célját? Vagy egy korábban elképzelhetetlennek hitt dolgot megvalósít? Akár a személyiségén belül. Ha túllép a határain, korlátain és meghaladja addigi önmagát? Biztosan Te is tapasztaltad már ezt az érzést. Az a jó hír, hogy erre mindannyian képesek vagyunk. Hozzuk ki magunkból a legtöbbet - legyünk bátran önmagunk legjobb verziója.

Ha megvan a belső boldogság és elégedettség, többé már nem kell a külvilágból ezt kicsikarni. Hiszen minden lehetőség bennünk van. Ahogyan a szeretet is. Kezdjük magunkkal, aztán árasszuk ki másokra is. Nem jobb egy szeretetteljes világ, mint egy félelemmel teli? A saját nézőpontunkat képesek vagyunk MI magunk alakítani, ne adjuk át a befolyást és a hatalmat másoknak (pl. médiának) Amiből lehet, merítsünk inspirációt, és nézzük meg, miből mit tanulhatunk, ki/mi mit tehet hozzá az életünkhöz. És haladjunk bátran az általunk megkezdett úton. Lehet, hogy vannak pillanatok, amikor nem könnyű, de megéri - csak így éri meg. Egy boldog, kiteljesedett élet már önmagában egy ajándék. Békében, boldogságban, örömben megélni az élet pillanatait a bosszankodás helyett... meglátni a szépséget ott, ahol mások nem látják. És szeretni. Kezdjük a változást a mi kis világunkban - példánk, cselekedeteink által mások is inspirálódhatnak, így hat ki ez szűkebb/tágabb környezetünkre, majd az egész világra. A változás mindig bennünk és velünk kezdődik: a változás kulcsa a Te kezedben van. Ahogyan képesek vagyunk magunkat egy gondolattal, rossz érzéssel lerombolni, ugyanúgy bármikor képesek vagyunk újjáépíteni is. Nézzük meg, mi a célunk, mi a tanulság a múltunkból, kapcsolatainkból, mi az ami már nem szolgál többé minket, és dolgozzunk ezeken, dolgozzuk ki, alakítsunk át ami már nem kell: váljon a gyengeségünk erősséggé. 

Merjek egy világban önmagam lenni, ahol annyi bántás és csalódás érhet? Elég jó vagyok? Én azt mondom: igen! Mondj igent az életre, mondj igent önmagadra, és meglátod, valódi csodákban lesz részed. Te magad vagy a csoda... és elsősorban Te határozod meg, hogy ki szeretnél lenni, milyen képet szeretnél látni magadról, kivé szeretnél válni. Van egy másik kedvenc idézetem, Tatiosztól származik, így szól 'A szív törvénye': "Légy, aki vagy, mondd ki, amit érzel, mert azok, akik számítanak, nem bánják, és akik bánják, azok pedig nem számítanak!" Legyünk őszinték - nemcsak másokkal, hanem önmagunkkal szemben is - így van esélyünk arra, hogy az emberi kapcsolataink is azok legyenek. Ne a múltunk, generációnk káros mintái, a jövőtől való félelmeink, vagy a másoknak való megfelelni vágyás, mások negatív nézetei, vagy akár szüleink be nem teljesült vágyai határozzanak meg minket!  Éljük a saját életünket, nézzünk önmagunkba: vállaljuk fel azt, akik mi vagyunk, bízzunk a képességeinkben és merjünk változtatni, amikor szükséges. Lehet, hogy ha így éled az életedet, az nem fog mindenkinek tetszeni - de idővel nem is számít már. Viszont esélyt adtál magadnak egy őszinte, örömteli életre. 


írta: Muskovits Krisztina